Η Καστοριά

 

3o Ε. Λ. Καστοριάς

Η Καστοριά
Το σχολείο μας
Μαθήματα-Ύλη
Θέματα-Ασκήσεις
Δραστηριότητες
Χρήσιμες Διευθύνσεις

Η πιο μαγευτική και αξιόλογη πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, χτισμένη σε μια μικρή χερσόνησο που εισχωρεί σαν γλώσσα στη λίμνη Ορεστιάδα.

Πήρε το όνομα της από τον Κάστορα υιό του Δία.

Οι κάτοικοι της ασχολούνται με την βιοτεχνία των γουναρικών (Γουνοποιία) η οποία άρχισε να αναπτύσσεται κατά τους Βυζαντινούς χρόνους με κέντρο την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα η Καστοριά αποτελεί ένα μεγάλο κέντρο επεξεργασίας γούνας στην Ευρώπη.

Είναι ένα ζωντανό μουσείο με πάνω από 70 Βυζαντινές Εκκλησίες  του 14ου και 15ου αιώνα (Παναγία Κουμπελίδικη, Άγιοι Ανάργυροι, Ταξιάρχες και τόσες άλλες) ενώ παράλληλα λειτουργούν Λαογραφικό και Βυζαντινό μουσείο.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα περίπου δώδεκα αρχοντικά του 18ου αιώνα που σώζονται μέχρι σήμερα, με την χαρακτηριστική τους αρχιτεκτονική ιδιομορφία όπως του Νατζή, Εμμανουήλ, Νεράτζη Αραμπατζή και άλλα.

Το Καστοριανό καρναβάλι (Ραγκουτσάρια) που αρχίζει την πρωτοχρονιά και κορυφώνεται στο τριήμερο 6-8 Ιανουαρίου, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. αλλά όχι ο μοναδικός λόγος για να την επισκεφτεί κανείς. 

   Φωτογραφίες τις Καστοριάς

Φθινώπορο   Χειμώνας          Λίμνη

Ψαράδες      Μαυριώτισσα  Νύχτα